Rusholme, Manchester

This garden lies around a house that was built around the mid-1800s the design responds to the age of the house. The client is very keen on looking after bird life in the area, another major consideration of the design.

The front garden will be terraced as the house is considerably higher than street level. Ramped access allows ease of movement to and from the street from the side gate behind which the bins are stored. Planting will use evergreen flowering shrubs, some herbaceous perennials, and bulbs. Rhododendrons have already been planted above the front wall, to the right of the house as you are facing it, creating a hedge and an Acer is planned for the quadrant above the front wall to the left.

Design Process

The back garden design creates multiple spaces to sit, entertain, eat, and generally enjoy the garden. Storage options for furniture, gardening tools and wood and a greenhouse to grow some food. The position of the greenhouses considers the aspect of the garden providing the best amount of sunlight during the day. Pergolas are included to support a variety of flowering, fragrant and evergreen climbing plants making areas where you can be immersed in plant life horizontally, vertically, and overhead.

The central feature of the garden is inspired by Follies, often built in Victorian gardens as a decorative building or feature. The interpretation is abstract, the horizontal bird feeding stations denote walls and the footprint of a ruined building. The bird bath represents an old water point or sink. The planting will signify the ruins return to nature. The Folly functions as a haven for birds to feed, drink and wash. The feeders elevated position, construction and surrounding planting protects against ground-based predation. Positioned centrally in the garden the folly can be seen from most seating areas in the garden, the kitchen, and the back of the house.

Get in touch